Het verdriet van je kind

Dit is de samenvatting van je allereerste bericht.

Kinderen gaan heel anders om met verlies en verdriet dan volwassenen. Ze leven vooral in het hier en nu en hun gevoelens komen en gaan. Ze uiten gevoelens op verschillende manieren.
Verlies kan gaan om een zoekgeraakte knuffel, de dood van een huisdier, het verlies van een vriendje na een verhuizing, na een scheiding. Of het verdriet na het overlijden van een familielid. Jonge kinderen leven echt in het nu. Ze kunnen hard huilen om iets en 5 minuten later schaterlachen ze en lijken ze alle verdriet te zijn vergeten.
Oudere kinderen beseffen dat ‘dood’ of ‘verlies’ ‘voor altijd’ betekent en dat de situatie nooit meer wordt zoals die was. Tieners staan erom bekend dat ze hun uitgestelde verdriet later verwerken. Sommige kinderen huilen of worden boos en kunnen ons volwassenen heel goed uitleggen wat er scheelt. Er zijn echter ook kinderen die het moeilijk hebben met het uiten van diep verdriet. Zij kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken. Vaak zijn het kinderen die niet goed kunnen verwoorden wat ze voelen. Door te tekenen of schilderen in een veilige omgeving, komen emoties bij hen los. Deze laat ik in mijn tekenpraktijk uitspelen door middel van lichaamsspelletjes en bewegen. Samen met een kind ga ik de tekening bevragen. Wat heb je getekend? En wat betekent dit voor jou? Wat is er heel sterk in je tekening en wat mist er nog? Kinderen blijken heel creatief in het verzinnen van oplossingen en het tekenen kan heel bevrijdend werken voor vastzittende emoties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: