Van boosheid tot harmonie

Kinderen voelen haarfijn aan wat er speelt in hun omgeving. Ze zuigen alles wat er gebeurt op als een spons. Kinderen houden ons ook een spiegel voor. Ze imiteren gedrag of reageren precies tegenovergesteld: door zich terug te trekken, door stil te worden of door extra lief te zijn. Maar ook door veel te huilen, snel boos te worden of meer aandacht te vragen.
Ouders worden geconfronteerd met gedrag waar ze geen weg mee weten. Wat moet je met steeds terugkerende driftbuien van je kind?
Het raakt je als ouder wanneer je kind steeds boos wordt en de sfeer in huis beïnvloed wordt.
Het maken van een krastekening kan ontzettend opluchten. Er zit zoveel energie in het krassen, dat het kind daarna rustig wordt. Dan komt er ruimte voor verwerking en verandering.
De mooie elementen in de krastekening kunnen we accentueren. Hiermee erkennen we het gevoel ‘boosheid’ en we leren het kind dat het hiermee kan omgaan zonder de omgeving te schaden.
Ook leuk is een potje vechten met je vader op papier. Daarbij neem je allebei een kleurpotlood en ga je het gevecht aan. Je mag hierbij veelvuldig botsen. Na een poosje neemt de energie af en is de strijd voorbij. Soms kan een kleine verandering al een heel groot verschil maken door oprechte aandacht voor boosheid. Als boosheid er mag zijn, voelt een kind zich niet afgewezen. Het kan zelfs de sleutel tot een harmonieus gezin zijn.
Wil je meer weten over het gedrag van jouw kind of wil je tips om met je kind te tekenen? Neem dan contact op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: