Kinderen met faalangst

faalangst foto

 

Na de zomervakantie gaan veel kinderen naar een nieuwe groep. Dat kan heel spannend zijn. Niet alle kinderen gaan met plezier naar school. Bijvoorbeeld omdat ze zichzelf niet goed genoeg vinden. Signalen van faalangst kunnen zijn: een negatief zelfbeeld, slecht tegen kritiek kunnen, een afwachtende houding, veel vragen stellen of veel bevestiging nodig hebben. Hoe vaak we ook deze kinderen vertellen dat ze het wel kunnen, het helpt niet om het zelfvertrouwen te laten groeien.

Waar ligt de sleutel tot een positieve verandering in hun denken zodat ze hun angst kunnen achterlaten? Door te ervaren dat hun inspanningen tot succes leiden. Dit kan door het stellen van haalbare doelen, in kleine stapjes. Kinderen gaan zelf oplossingen zoeken door te vragen naar: “Wie kan jou helpen?”  “Wat heb je nodig?“ “Hoe is het eerder gelukt?” Dit zichtbaar maken helpt enorm. Faalangstige kinderen zeggen vaak: “Ik kan het toch niet.” Volwassenen helpen door dat om te buigen naar nieuwe gedachten: “Ik kan het nóg niet, maar door te oefenen gaat het lukken.” “Ik vraag het nog een keer, dan snap ik het beter.”

Tijdens tekentherapie laat ik kinderen tekenen waar ze bang voor zijn. En dan gaan we in gesprek. “Wat heb je getekend?” “Wat is er goed in je tekening en wat klopt er nog niet?“ “Wat kun je doen om het te veranderen?” Kinderen zien de kern van hun probleem en komen tot nieuwe oplossingen m.b.t. hun faalangst. We gunnen alle kinderen dat ze deze ontdekkingsreis durven te gaan ondernemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: