Stop het pesten door creatieve lessen!

Haal het pesten uit de anonimiteit. Maak kenbaar dat er gepest wordt, door wie, met wie.

Zodra pesten niet in het geheim gebeurt maar aan iedereen bekend is haal je de macht weg van de pestkoppen. En zet je slachtoffers in hun kracht.

Zo geef je een duidelijke boodschap aan de hele school: hier wordt pesten niet geaccepteerd. Doe je het toch, dan volgen er consequenties!

Helaas is de praktijk op scholen vaak anders. En hebben we te maken met complexe problemen, zowel bij de pester als bij de gepeste leerling. Persoonlijke omstandigheden en karaktereigenschappen maken het niet gemakkelijk om het probleem bespreekbaar te maken zonder steeds met een vinger naar elkaar te wijzen.

Creatieve lessen kunnen hier een mooie oplossing bij zijn. Bijvoorbeeld door de “No blame methode”, waarbij de gepeste leerling zich kwetsbaar durft op te stellen voor de hele groep en zijn verhaal vertelt. Aandacht voor wat het met hem/haar persoonlijk doet, hoe het voelt om gepest te worden, staat voorop. Voorwaarde is dat de leerkracht pontificaal achter de leerling staat en letterlijk de leerling steunt. Alle leerlingen maken dan een helende, verzachtende, mooie tekening voor het slachtoffer. Om steun te bieden, kracht te geven, excuses te maken. Vaak hoor je achteraf dat de pestkoppen echt niet in de gaten hadden hoe het voor het slachtoffer was, hoe die zich voelde. Door de tekeningen die het slachtoffer als cadeautjes ontvangt krijgt het kind een andere status binnen de groep en wordt de hele groep gemobiliseerd om het pesten een halt toe te roepen en de leerling te steunen en helpen. Door voor elkaar te gaan tekenen leren kinderen elkaar veel beter kennen en kan er zonder de schuldvraag (blame) toch worden gewerkt aan een betere samenwerking in de groep. Werken aan een veilig groepsklimaat kan met creatieve opdrachten waarbij iedere leerling aan een tekening begint (bijvoorbeeld een groeimandala) en dat deze tekening een aantal keren wordt doorgeschoven naar een volgende leerling. Zo werken alle kinderen samen aan één eindproduct en ontstaat er onderlinge verbondenheid. Tot slot komt de tekening weer bij de oorspronkelijke leerling terecht en kan deze de tekening naar eigen idee afmaken. In deze ene opdracht komt zo samenwerking, verbondenheid, flexibiliteit, incasseringsvermogen, waardering e.d. naar boven en ontstaat er daadwerkelijk een veilig klassenklimaat waarin er niet gepest hoeft te worden om stevig in je schoenen te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: